‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  05.10.2023   |  PETTERI HENRIKSSON   |  INGIMAGE

Voisiko apteekki tiedottaa Facebookissa lääkkeen saapumisesta?

"Diabeteslääkkeeni on ollut pitkään vaikeasti saatava ja olen huomannut, että apteekit eivät saa lääke-eriä samaan aikaan. Hakisin lääkkeen mielelläni lähiapteekista, jos tietäisin, että sitä on sinne saapunut. "

Eri syistä johtuvia lääkkeiden saatavuushäiriötä on ollut runsaasti viime vuosina. Ongelmat ovat aiheuttaneet paljon ylimääräistä vaivaa ja harmia niin asiakkaille kuin apteekeillekin.

Tiedotamme lääkkeiden saatavuudesta asiakkaille mielellämme, mutta joudumme huomioimaan myös lääkemarkkinoinnin säädökset. Kohdistamaton tiedotus yksittäisestä lääkkeestä suurelle yleisölle saattaa rikkoa näitä säädöksiä. Esimerkiksi Facebook-postaus ”Diabeteslääkettä X on nyt saapunut uusi erä apteekkiimme”, voidaan katsoa reseptilääkkeen markkinoinniksi yleisölle, mikä on kiellettyä.

Myös itsehoitolääkkeistä tiedottaminen apteekin somessa on ongelmallista, koska jo pelkästään lääkkeen nimen mainitseminen ilman lisäinformaatiota ja kehotusta tutustua pakkausselosteeseen todennäköisesti rikkoo markkinointisäädöksiä.

Lääkemarkkinoinnin sääntely saattaa tuntua tiukahkolta, mutta sen tarkoituksena on suojella meitä kaikkia harhaanjohtavalta, jopa vaaralliselta informaatiolta ja osaltaan pitää yllä luottamusta terveydenhuoltoon.

Olettehan jo tutustunut kätevään Lääkehaku-palveluun osoitteessa apteekki.fi? Sen avulla voitte selvittää lähimmän apteekin, jossa tarvitsemaanne lääkettä on juuri nyt varastossa.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 3/2023

Lue lisää:

Miksi muovikassi maksaa apteekissa?

Näkeekö farmaseutti potilastietoni?

Miksi kaikista reseptilääkkeistä ei saa korvausta?

Apteekki

APTEEKKIHAKU