‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  09.07.2024   |  MIKA WALLIN   |  ISTOCK

Kenelle fluoritabletteja?

"Muistan, että lapsena annettiin fluoritabletteja. Onko niiden ottaminen välttämätöntä, jos käyttää fluorihammastahnaa?"

"Riittävä fluorin käyttö on tärkeää ja sillä voidaan vähentää merkittävästi hampaiden reikiintymistä. Yleinen ohjeistus on, että fluorin saanti tulee turvata fluoripitoisten hammastahnojen avulla. Hampaat tulee harjata ainakin aamulla ja illalla pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla.

Lisäfluoria tarvitaan yleensä silloin, kun hampaiden reikiintymisen riski on erityisen suuri. Syynä voi olla esimerkiksi syljen erityksen pienentyminen. Hammastahnojen lisäksi fluoria saa esimerkiksi fluoridigeeleistä, fluoridihuuhteista ja fluoritableteista.

On hyvä huomioida, että fluoria saadaan myös juomavedestä. Juomaveden fluoripitoisuudessa on alueellisesti erittäin isoja eroja. Erityisen paljon fluoria on rapakivialueilla, Kaakkois-Suomessa, Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille, jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l. Oman asuinalueen fluorisuosituksen voi tarkistaa paikallisesta hammashoitolasta.

Vastauksena kysymykseen voisi sanoa, että lisäfluorivalmisteet eivät ole tarpeellisia kaikille. Tarve arvioidaan yksilöllisesti ja asian voi varmistaa esimerkiksi suun terveydenhuollosta."

Apteekkari Mika Wallin, Kauhavan Ykkösapteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta? Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 2/2024

Lue lisää:

Voiko lääke etoa?

Voiko Primaspania käyttää jatkuvasti?

Mikä avuksi lääkepahoinvointiin?

Apteekki

APTEEKKIHAKU